Tibetská kefírová houba (zkráceně kefírka) je kombinace bakterií a kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech. Zalitím houbiček mlékem, které připomínají květák se spustí kvasný proces, čímž vznikne lahodný perlivý nápoj podobný řídkému jogurtu. Nápoj se dá dětem osladit medem, či zpestřit rozmixovaným ovocem. Kefír zajišťuje velký zdravotní přínos. Pitím dosáhnete zklidnění trávicího ústrojí – není potřeba kupovat předražená probiotika v lékárně.
Pitím kefíru se můžete preventivně posílit na případné chřipkové období.
Ušetříte stovky korun za nákup probiotik či kefírů z obchodu.
Blahodárné účinky:
- zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech
- působí proti zácpě
- léčí střevní mikrobiom a zmírňuje hemeroidy
- odkyseluje organizmus
- dokáže zlikvidovat přemnožené špatné bakterie a viry
- výrazně stimuluje imunitní systém
- zmírňuje jaterní komplikace
- pomáhá snížit vysoký krevní tlak
- pomáhá snižovat příznaky civilizačních onemocnění
- přispívá ke snížení stresu a depresí
- očišťuje organismus po dlouhodobém užívání ATB
- vytváří nepříznivé prostředí pro rozličné patogeny
V rámci svých detoxikačních účinků působí tibetská houba mírně projímavě. Mírné průjmy zpočátku kefírové kůry jsou důkazem, že se tělo účinně zbavuje škodlivin a toxinů. Pokud si ale večer dáte kefír, neměli byste potom už nic jíst, jinak by jej trávicí trakt nemusel snášet dobře.
Návod na přípravu a následné pěstování kefíru:
Ingredience:
- 1 – 2 lžičky tibetské kefírové houby
- 250 – 500 ml nesvařeného mléka – lze použít i mléko z krabice. Nedoporučuje se používat nízkotučné mléko, polotučné je dostačující a z plnotučného je kefír krásně hustý a sametový. Můžete použít jakékoliv živočišné mléko – kravské, kozí…
Dále budete potřebovat:
- nádoba ze skla, porcelánu či keramiky – po zalití kefírek mlékem by neměla být úplně plná, jelikož při kvašení nám kefír trochu „povyroste“
- čistou látku, gázu nebo papírový ubrousek
- gumičku
- plastovou nebo dřevěnou lžičku – kov by do styku s kefírem přijít neměl
- plastové sítko – kov by do styku s kefírem přijít neměl
Postup:
Tibetskou kefírovou houbu dáme do nádoby, přelijeme mlékem a promícháme lžičkou. Hrneček nebo sklenici přikryjeme čistou látkou, gázou nebo papírovým ubrouskem a zagumičkujeme. Při pokojové teplotě ponecháme 24 hodin houbu pracovat. Nápoj ve sklenici občas promícháme lžičkou, aby se ke kefírkám dostalo více mléka. Během kvašení se může začít oddělovat syrovátka – neznamená to nic špatného, po promíchání se vše opět spojí. Hotový kefír důkladně promícháme a poté přecedíme přes plastové sítko a uchováváme jej v lednici. Houbu vrátíme do nádoby, zalijeme mlékem a proces opakujeme. Kefírová kultura dovede mléko zpracovat i při nízkých teplotách, například v ledničce, ovšem proces trvá déle – až týden.
Více dostupných informací naleznete na internetu, kde zkušení labužníci vyrábějí i další produkty jako například lahodný tvaroh.
Pokud chcete Tibetské houbičky vyzkoušet, ráda vám poskytnu další informace a potřebnou dávku k přípravě lahadného nápoje.